Начало » Новини » Високотемпературни термопомпи WaterstageГлътка истински свеж въздух...

"О енд И Инженеринг" ООД, създадена през януари 2008г. с основен предмет на дейност проектиране, изработване, доставка, монтаж и сервизна поддръжка на вентилационни, климатични и отоплителни инсталации за нуждите, както на частни лица, така и на корпоративни клиенти на територията на страната. Ние сме екип от професионалисти занимаващи се с тази дейност в продължение на 8 години.

станете наши фенове в facebook & twitter

Продукти


Каква марка климатик ползвате?

 • Panasonic
 • LG
 • Fujitsu, Sharp
 • Osaka
 • Haier, Midea
 • Daikin
 • Hitachi
 • Mitsubishi
 • Neo, Beko
 • Carrier, Toyotomi
 • Toshiba
 • друг
 • нямам климатик

Високотемпературни термопомпи Waterstage

Термопомпите, които използват енергията на въздуха, водата или земята се приемат за един от най-ефективните в енергийно отношение и с най-ниски разходи начини за постигане намаляване на вредните въглеводородни емисии (CO2) и опазване на околната среда.

В свое изследване Международната Енергийна Агенция (IEA) отбелязва, че отоплителните помпи могат да спестят 770 метрични мегатона CO2 до 2050 година като част от инициативата за намаляване на глобалните емисии с 50% в сравнение с днешните нива. Това е една от основните причини световният пазар за термопомпи да се разраства с бързи темпове през последните 5 години.

Има два основни вида отоплителни помпи (термопомпи): геотермални и аеротермални. Геотермалните включват видовете земя-вода и вода–вода. Аеротермалните видове включват типовете въздух-въздух и въздух-вода (ATW) отоплителни помпи. Най-често срещаният вид е въздух-въздух термопомпа, която представлява приблизително 75% от въздушните климатици, инсталирани в целия свят.

ATW термопомпи използват електрически задвижвана хладилна система за обмен на топлината от външния (околния) въздух към базирана на вода, отоплителна система. ATW отоплителните помпи имат изключително многостранни приложения (подово отопление, загряване на битова гореща вода, загряване на вода в басейн, свързване към радиатори и вентилаторни конвектори, охлаждане), а техните сравнително ниски разходи за производство са убедителен аргумент в тяхна полза.

Оригиналната ATW термопомпа се състои от външна отоплителна помпа и вътрешен “хидро” модул. Напоследък се разработват нови системи-моноблок, които съдържат и двете части във външния модул. Ето защо всички основни хидравлични компоненти, необходими за отоплителната система – циркулационна помпа, разширителен съд, резервен нагревател и вграден контролер – са разположени в един шкаф.

ATW отоплителните помпи могат да бъдат използвани за затопляне на вода, като осигуряват отоплението в жилищни и обществени сгради. Някои продукти също така могат да осигурят охлаждане, чрез обръщане на охладителния поток около продукта.


Японският концерн FUJITSU GENERAL, защитавайки позицията си на лидер в климатичната техника, разработи собствена гама аеротермални инсталации WATERSTAGE – ефикасна отоплителна система ВЪЗДУХ – ВОДА, ползваща термопомпената технология за осигуряване на битова гореща вода и отопление на дома.

Термопомпата ВЪЗДУХ-ВОДА черпи енергия от атмосферата и я трансформира в енергия за отопление на жилището и отопление на битовата вода. Системата ползва само 1 kW електроенергия, за да произведе 3-5 kW топлинна енергия. Предимство на системата е й нейната екологичност. Вредните CO2 емисии са значително намалени в сравнение с конвенционалните системи за отопление – електрически, нафтови и газови.

Гамата термопомпи ВОДА-ВЪЗДУХ WATERSTAGE, предлагана от БУЛКЛИМА, е разширена с нови ВИСОКОТЕМПЕРАТУРНИ модели, които постигат по-високи отоплителна мощност и температура на изходящата вода при ниски външни температури. Новите модели са 3-фазни и са подходящи за работа в по-студени и сурови зимни условия.

Благодарение на ново-разработената инверторна технология с инжекционно впръскване, термопомпите на FUJITSU GENERAL реализират висока температура на изходящата вода и висока отоплителна мощност дори и при ниски външни температури. Системата дава възможност за незабавно осигуряване на висока температура на битовата вода и топли помещения в студените региони през зимата. Температура от 60оС на изходящата вода се постига и при външна температура от -20оС без необходимост от допълнителна отоплителна мощност.

 

Енергийната ефективност (COP – 4.5) на новите системи е значително повишена, благодарение на впръскващата инжекционна технология и оптимизирания хладилен цикъл на работа. С помощта на V-PAM инверторната технология и добавените 2 датчика (температурен и отчитащ налягането) във вътрешното тяло се постига висока ефективност и отлични експлоатационни параметри на термопомпата. Широкият работен диапазон – от -20оС до +35оС позволява инсталиране на системата във всеки район на България. Защитният режим на работа (Protection mode) на високотемпературните термопомпи не позволява замръзване на инсталацията.
Интелигентният контрол с улеснен интерфейс дава възможност за избор на различни настройки, съобразени с индивидуалните предпочитания и изисквания на обитателите на жилището.

 

Поглед към европейския отоплителен пазар, разкрива значима структурна реформа в него. В следствие повишаващите се цени на петрола и газта, както и промяната в законодателството, делът на възобновяемите и енергийно-ефективните отоплителни източници бързо нараства. Същевременно насърчителните мерки и екологични програми на правителствата в повечето страни от ЕС все повече увеличават популярността и пазарния дял на термопомпените инсталации – тенденция, която се наблюдава и на българския пазар.

Източник: списание “JARN